Besøg et spændende og mere anderledes museum: Medicinsk Museion i København

Besøg et spændende og mere anderledes museum: Medicinsk Museion i København

 

Dette anderledes og spændende museum ligger i Bredgade 62, 1260 København K., og er absolut en besøg værd.

Når man køber billet er der inkluderes et rundvisning – og det er en rigtig god ide at tage dette med. Og evt. gå lidt rundt bagefter på museet.

På Medicinsk Museion kan man både møde historien og formidling af nyere forskning.

Den nuværende udstilling omhandler hvordan lægevidenskaben har indsamlet – og stadig indsamler – dele af mennesket til brug for forskning og undervisning – herom senere nederst i dette indlæg.

Man kan også se det gamle auditorium, som stadig bruges til forskellige arrangementer.

Der findes også på museet en tandlægekonsultation fra 1800-tallet. Selvom det ligner nutidens tandlægeklinik lidt var der nok ikke tænkt så meget på bedøvelse og på de folk, som har tandlægeskræk.

Der er selvfølgelig også et gammelt apotek, som stammer fra Det Kgl. Frederiks Apotek, der også lå i Bredgade i 1758-1962:

Indsamling af dele af mennesker til medicinsk forskning

Udstillingen hedder “DET INDSAMLEDE MENNESKE”.

Museet skriver på sin egen hjemmeside, at der er historiske samlinger af den menneskelige krop, som er indsamlet fra slutningen af 1700-talllet til i dag.

Museet fremhæver også, at det er  “…. vigtigt, at være forberedt på, at udstillingen “Det indsamlede menneske” viser kroppe og kropsdele fra afdøde mennesker. Genstandene kan være voldsomme at se på. Medicinsk Museion anbefaler derfor, at børn kun ser udstillingen ifølge med voksne.”

Der findes et afsnit, hvor man fokuserer på sammenvoksede tvillinger.

Bl.a. er der historien om Martha og Marie, som blev født sammenvokset i 1848.

På den tid mente man, at det var Guds straf, at de var født sådan – og de blev overladt til lægevidenskaben. Men de døde med få minutters mellemrum 10 dage efter fødslen.

De indsamlede dele har været brugt til undervisningsbrug, også kranie af spedalsk:

 … samt en transportkasse til forsendelse af hjerner!

Disse blev i perioden 1945 – 1982 sendt til Psykiatrisk Hospital i Risskov v/Aarhus), hvor de blev gemt med henblik på forskning.

Det er p.t. uklart om denne enestående samling “overlever”. Politikerne i Regionsrådet i Region Midtjylland har besluttet, at de mange hjerner ikke bliver pakket ned i flyttekasser, når Aarhus Universitetshospital flytter ud af det nuværende Psykiatrisk Hospital, og flytter til Skejby. Argumentet er, at det er for dyrt at flytte – men samlingen har selvfølgelig stadig en stor forskningsmæssig værdi. Så forhåbentlig findes der en løsning på dette.

Hvis du vil vide mere er der et link til Medicinsk Museion.

Eller man kan gå på udkig efter bøger hos Bog&Idé eller Saxo (klik på ikon for at komme videre til deres butik)

Saxo

Bog & Ide