Taiwan – Lidt historie

Lidt historie om Taiwan

Taiwan med Folkerepublikken Kina mod vest
Republikken Kina (Taiwan) med Folkerepublikken Kina mod vest

Inden selve rejsebeskrivelsen fra turen i 2018 (se her) kommer der lige lidt historie om Taiwan.

Taiwan har en yderst spændende og anderledes historie end mange andre lande i verden.

Fra 1895 til 1945 var Taiwan en del af Japan. I 1945 blev Taiwan så igen en del af Kina. Men da den kinesiske borgerkrig sluttede i 1949 – og kommunisterne tog kontrollen med fastlandet – flygtede Chiang Kai-shek og ca. to millioner fastlandskinesere til Taiwan og oprettede Republikken Kina med hovedstad i Taipei.

Folkerepublikken Kina (med hovedstad i Beijing) gør krav på at Taiwan fortsat er en del af Folkerepublikken, og man kan bl.a. se i Beijings lufthavn, at flyafgangene til Taiwan foregår fra Indenrigs-lufthavnen!

Folkerepublikken Kina og Taiwan har gennemgået et vidt forskelligt forløb siden 2. Verdenskrig, og Taiwan har opnået et udpræget demokrati og en velstand, der kan sammenlignes med Nord-Europa.

Ankomst til lufthavnen i Taipei. Lidt historie om Taiwan
Ankomst til lufthavnen i Taipei

Krig mellem Folkerepublikken Kina og USA?

Den politiske virkelighed er noget spændt den dag i dag. Folkerepublikken Kina har vedtaget en lov, der siger, at de vil angribe Taiwan, hvis de proklamerer selvstændighed.  USA har dog også vedtaget en lov, der betyder, at USA vil  beskytte Taiwan, hvis de bliver angrebet af fremmede magter!

Den nuværende præsident på Taiwan går ind for selvstændighed – men det er jo ikke sikkert, at det bliver en realitet lige nu. I princippet vil det jo udløse krig mellem Folkerepublikken Kina og USA (under forudsætning af, at Præsident Trump vil overholde den vedtage lov).

Denne politiske spænding mellem Folkerepublikken Kina og Taiwan betyder også, at kun meget få lande officielt har anerkendt Taiwan (det kan jo få alvorlige konsekvenser fra Folkerepublikken) – så heller ikke Danmark godkender Taiwan som et land.

Udenrigsministeriet skriver på deres hjemmeside bl.a.:

“Danmark fører ligesom langt hovedparten af verdens lande, herunder EU-landene og USA, en ét-Kinapolitik. Det vil sige, at Danmark anerkender Kina og ikke Taiwan, og Danmark har derfor ikke diplomatiske forbindelser med Taiwan.

Samtidig er det dansk politik at udbygge de økonomiske og kulturelle forbindelser til Taiwan.”

Lidt historie om Taiwan omfatter også et konsulat i København

Derfor er der kontakt mellem Danmark og Taiwan på officielt plan, og Taiwan har også etableret et konsulat i København i Amaliegade 3, 2F.,  1256 København K.

Link: Taipei Representative Office in Denmark

Se overblik over Taiwan-turen 2018 her.