Gernika – Guernica 2017

Gernika – Guernica 2017

Guernica (på spansk) eller Gernika (på baskisk) er jo kendt for Picasso’s berømte maleri, som hænger på Museo Reina Sofia i Madrid.

Billedet blev allerede udstillet på Verdensudstillingen i Paris i 1937.

Maleriet tager udgangspunkt i Den spanske Borgerkrig, hvor Franco støttede, at byen blev bombet af tyske fly den 26. april 1937.

Og det var især civile, der blev dræbt af bomberne, i alt ca. 2-300 personer.

Lige ved siden af den store P-plads i Gernika står ovenstående graffiti – inspireret af Picasso’s maleri!

Afprøvning af ny strategi

Hitler havde et ønske om, at afprøve fly, militærteknik m.v. inden han ville udføre sine tanker om at udvide Tysklands grænser. Det betegnes således som en slags “forstudium til Anden Verdenskrig”.

Det første angreb bestod af 250-300 kilo tunge bomber, som havde til formål at ødelæge bygninger m.v.

Næste angreb omfattede 1 kilo tunge brand-bomber, hvorefter tredje angreb bestod af, at de civile blev mål for maskin-geværer.

Og der blev anvendt forskellige fly til de forskellige etaper af angrebet.

Verdens eneste Fredsmuseum

Ifølge byens turist-reklamer ligger verdens eneste Fredsmuseum i Gernika.. Der var ikke så spændende, da der var en masse generel tekst om fred, forsoning og sameksistens, som man meget nemmere kan læse, når man sidder i en lænestol derhjemme.

Der var dog en spændende lejlighed, hvor der blev fortalt om de oplevelser, følelser og tanker mennesker kan have, når de udsættes for et bombardement. Når man sidder i denne lejlighed illuderer museet også hvordan et sådant voldsomt bombardement sker, så det føles som om, man var på stedet i 1937.


På museet er der også en lille udstilling af  bomber m.v.

 

Ron English – udstilling

Ron English (amerikansk kunstner) havde en udstilling af sine malerier på Fredsmuseet. Malerierne tager udgangspunkt i bombningen i 1937, men har et andet udtryk – fra tegneserieverdenen. Men det er spændende at se.

Her er nogle eksempler

Ovenstående maleri kalder Ron English: “Bombing Begins in 5 Minutes”.


 

 

 


Også Nuser som “Den røde Baron” er kommet på museum


Anders And er der også!