Hvorfor er der nu flere storke i Danmark?
Der er begyndt at komme mange flere storke i Danmark.
I 1850 ynglede 8-10.000 par storke i Danmark. Men i de seneste mange år har der kun været nogle få par.
I 2019 var der disse tre storkepar
- Gundsølille på Sjælland. Her bor de to storke Ida og Emil. Det startede i 2003, men lidt unormalt overvintrer de to storke i Gundsølille – men så behøver de jo heller ikke bruge kræfter på at flyve sydpå, og nordpå igen om foråret 🙂
- Smedager i Sønderjylland. Siden 2014 har Tommy og Annika været her. Fra 2011 havde Annika dog en anden mage – han ønskede bare efter et par år at bo i Slesvig Holsten. Tommy og Annika “pendler” frem og tilbage j´hvert år.
- Bækmarksbro i Vestjylland. Yvonne og Kjeld kom første gang til Danmark i 2019, og er heldigvis også kommet i 2020.
Men i 2020 er der kommet nye storke ind over grænsen på steder
- Enslev – vest for Grenå. De er lige blevet navngivet Jytte og Peter
- Toftlund i Sønderjylland
- Eggebæk i Sønderjylland
Man kan dog ikke være helt sikker på at de tre nye storkepar får unger og etablerer sig i området – men man kan sige, at “godt begyndt er halvt fuldendt”
Er det tilfældigt at der nu er flere storke i Danmark?
Hvorfor kommer der flere storke nu? Der er selvfølgelig lidt tilfældighed med i spillet, men der bliver faktisk gjort meget for at hjælpe storkene på vej.
Lokale folk og foreningen storkene.dk har i mange år hjulpet med at etablere storkereder i landet.
Og når storkene er ankommet har ligeledes mange lokale folk hjulpet med at stille føde ud til dem, hvis det ikke har været muligt for storkene selv at finde føde i lokalområdet.
Man kan næsten sige, at der er etableret Bed&Breakfast for storkene flere steder i landet 🙂
Herudover er der i Sønderjylland i 2019 etableret et projekt med at få etableret nye vandhuller, så storkene selv kan finde føde her.
Med finansiering fra Markus Jebsens Naturpulje er der etableret over 20 sådanne små vådområder i området omkring Smedager. Dette er sket i samarbejde med lokale landmænd.
Alle disse ting trækker i retning af, at forholdene er blevet bedre for storkene i de senere år. Men der er nok også lidt tilfældighed med, når antallet af storkepar er fordoblet på ét år. Når der tale om så lave tal skal der jo kun tre storkepar til en fordobling 🙂
Med til tilfældighederne er også, at storkene jo ikke tager hensyn til landegrænser. Og der er mange storke lige syd for grænsen. F.eks. har der i mange år været storke i den tyske by Eggebek – og nu i den danske Eggebæk! Byerne ligger kun ca. 45 km fra hinanden
Dansk stork?
Nedenfor ses en stork, som kunne have været dansk. Den er fra øen Föhr, som ved afstemningen efter 1. Verdenskrig var en del af den såkaldte Zone-2, hvor man lagde alle stemmerne sammen for at afgøre om Zone-2 skulle tilhøre Danmark eller Tyskland.
Zone-2 gik samlet til Tyskland efter afstemningen, men der var to områder på Föhr, hvor der var dansk flertal 🙂
Man kan støtte arbejdet med at få flere storke i Danmark.
På storkene.dk er der oplysninger om hvordan du kan blive medlem, og være med til at støtte arbejdet med at give storkene bedre muligheder for at leve i Danmark.
Der er lavet en folder, som kan ses hér.
I denne folder kan man læse om foreningen storkene.dk.
Læs mere om storke
- Storke i Smedager i Sønderjylland
- Storke skal lære at flyve inden afrejse
- Bergenhusen 2017 – storkebyen kun 60 km syd for den danske grænse
Vil du vide mere om storke?
Hans Skov, har udgivet storkebogen “Storken – en kultur- og naturhistorie”.
Den er p.t. udsolgt fra forlaget, men man kan måske være heldig, at søge den frem hér: