Sri Lanka 2017 – Anuradhapura – verdens ældste træ og en meget smuk månesten.

Anuradhapura – verdens ældste træ og en meget smuk månesten.

Der er meget at se på i Anuradhapura: Verdens ældste træ, månesten, Ruwanweli Dagoba, Vandbassiner samt iagttage, at de lokale giver offergaver til Buddha.

Anuradhapura blev UNESCO verdensarvsområde i 1982. Og det er ikke uden grund, da det er et buddistisk centrum.

Vi var heldige at besøge området tæt på fuldmåne, og der foregik f.eks. en række processioner gennem området.

ProcessionerVerdens ældste træ


 

 

 

 

 

 

Sri Maha Bodhi er efter sigende verdens ældste træ. Det skulle være vokset frem fra en stikling af det træ, hvorunder Buddha Sakyamuni sad, for 2500 år siden.

Man kan i dag ikke komme helt tæt på træet, da det er blevet lidt skrøbeligt på sine gamle dage 🙂 Og træet afstives af nogle bjælker, så det ikke falder sammen. Men sjovt at se et træ, som også historisk betyder så meget i Buddhismen.

Offergaver til Buddha


 

 

 

 

 

 

Det hører med til en god dag, at de lokale har offergaver med til Buddha.

Det havde vi turister jo ikke tænkt på, men der var nogle venlige lokale, som kom hen til os, og gav os lidt blomster, som vi så kunne lægge hen til Buddha. Så blev vi også en del af cerimonien.

I området var der også et tempel, hvor der bl.a. var en kæmpe Buddha-figur:

Månesten

 

 

 

 

 

Månestenen opfattes af buddhister som en “åndelig dørmåtte”, hvor man gennemlever alle trin på vejen mod den højeste erkendelse, ved at gå hen over den.

Der findes flere af sådanne Månesten i Sri Lanka, men denne skulle være én af de flotteste. Den er udsmykket med forskellige dyr, bl.a. elefanter:


Ruwanweli Dagoba


 

 

 

 

 

 

Omkring denne Dagoba (opført omkring 140 år før vores tidsregning) står der  hundreder af udskårne elefanter:


Vandbassiner

Endelig så vi to vandbassiner, hvor munkene badede. De var konstrueret således, at der var en hældning, så vandet kunne komme fra det ene bassin til det andet.

Jeg havde en intension om at prøve at dyppe mine tæer i bassinet – men mine omgivelser syntes det var en dårlig ide. De ville i hvert fald ikke redde mig, hvis jeg faldt i vandet 🙁

 

 

Byliv

Tæt ved vores hotel (The Lakeside Hotel at Nuwarawewa, Anuradhapura) var der også en lille by, hvor vi gik ned for at kigge.

Der var forskellige små forretninger, hvoraf mange solgt militærtøj, men det var vidst kun de lokale, der havde tilknytning til militæret, der kunne købe dette tøj.

Vi så også denne forretning. Og nu kommer det store spørgsmål:  Hvilken serviceydelse kan man mon købe i denne forretning? 🙂

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *